Valencia

Net als andere Spaanse steden is Valencia een stad die vroeger werd overheerst door het Islamitische volk de Moren. De stad in het oosten van Spanje is tevens de op twee na grootste stad van het land. In de agglomeratie Valencia wonen bijna 2 miljoen mensen. In de stad zelf wonen minder dan een miljoen mensen. Als je op vakantie naar Spanje gaat, dan is een bezoekje aan Valencia zeker de moeite waard!

Oceanogràfic in de zomer in de stad Valencia

Geschiedenis van Valencia

Valencia heeft een rijke cultuur, net als de andere Spaanse steden. De stad is al meer dan 2150 jaar oud; in 138 voor Christus werd de stad gesticht door een Romeinse keizer. Nog minder dan 75 jaar later werd de stad volledig verwoest. Snel daarna bouwden de Romeinen de stad weer helemaal op. Valencia kreeg een circus, een forum en inmiddels beroemde torens. In de 4e eeuw na Christus begon de stad langzamerhand Christelijk te worden. Dit proces van ‘verchristelijking’ werd abrupt gestopt in het jaar 711; toen werd Valencia veroverd door de Moren. De stad groeide onder de Moren uit tot een belangrijke stad. In 1093 kwam de stad in ‘katholieke’ handen. Een tiental jaren waren Islamitische volken er weer de baas, pas rond 1400 kwamen er betere tijden met minder oorlog.De 15e werd de gouden eeuw van Valencia. Op 1706 na (toen was Valencia slechts 16 maanden onder Brits gezag) en op 1811 na (kort Frans) bleef de stad Spaans. De dictatuur van Franco was een zwarte periode voor de stad. De mensen leden er zwaar onder en de Valenciaanse taal werd verboden door de dictator.

Bezienswaardigheden in de stad

Wat is er allemaal in Valencia te doen? Ten eerste de Jardín Botánico, oftewel de Botanische tuin. De tuin is 200 jaar oud. Ook is er in de stad het grootste aquarium van Europa te vinden. Verder is er veel natuur te vinden. Onder andere natuurpark Albufera (niet te verwarren met de Portugese badplaats Albufeira) is een mooie bezienswaardigheid in Valencia, ook Dehesa del Sar is erg mooi. Valencia is ook de stad van de exposities, qua cultuur is het dus een van de belangrijkste steden van Spanje (zo niet van Europa). Omdat de stad zowel Islamitisch als Christelijk is geweest, is er een mix van religieuze gebouwen te vinden.

Valencia staat ook bekend om het warme weer. Het is niet zoals in Malaga (zuidelijk Spanje), maar ook in oost-Spanje is er lekker weer. Er zijn in totaal 6 stadsstranden, met een totale kustlijn van 15 kilometer. Er is echter meer dan alleen warm weer: qua cultuur heeft Valencia echt een eigen culturele identiteit; dit uit zich vooral in de eigen taal die de Valencianen hebben: het Valenciaans. De taal is bijna identiek aan het Catalaans. In Valencia is de Spaanse taal wel overheersend.

Ook voor jonge mensen is er veel te doen: het nachtleven in Valencia wordt als omvangrijk beschouwd. Ook is Valencia de thuisstad van de voetbalclub Valencia CF, oftewel Valencia Club de Fútbol. De club is een club die bij de Europese subtop hoort.