Mallorca

Mallorca is, net als Ibiza een eiland van de Balearen. Het is overigens het grootste eiland van deze Spaanse eilandengroep. De hoofdstad op het eiland Mallorca heet Palma de Mallorca. Het eiland wordt ieder jaar weer vooral in de zomervakantie overspoeld door toeristen. Hoewel er niet eens een miljoen mensen wonen, komen er jaarlijks meer dan 10 miljoen toeristen op het Spaanse vakantie-eiland af. De Mallorcaanse economie draait dan ook bijna volledig op het toerisme.

Op vakantie naar Mallorca?

Ga je binnenkort op vakantie naar Mallorca? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt onthouden. Ten eerste: de stranden. Bij de bekende badplaatsen in de buurt zijn er kilometers lange stukken strand. Erg mooi natuurlijk, maar dit trekt ook veel verkopers aan. Zonnebrillen, zonnebrand, parasols, hoedjes, ze proberen je van alles aan te smeren. Bij de wat kleinere kustplaatsen van Mallorca zijn ook kleinere stranden. Maar ook hier ontkom je niet aan de verkopers. Dit heeft aan de andere kant natuurlijk ook wel wat; als je een aardig woordje Spaans kunt dan valt het allemaal best wel mee. Als je op zoek bent naar dat ene afgelegen strand: vergeet het maar. Mallorca is daarvoor te toeristisch: alles is al ontdekt. Strand Es Dolç is echter wel relatief rustig. Wat exclusiever is Formentor Beach. Iets meer richting massatoerisme is dan Cala d’Or, en het strand met de mooiste onderwateromgeving is zonder twijfel Cales de Mallorca. Erg populair bij duikers: het is net het Caribisch gebied!

Sport op Mallorca

Er zijn een aantal bekende personen geboren op Mallorca. De allerbekendste is dan wel Rafael Nadal. De Spaanse toptennisser is in Manacor geboren, op 3 juni 1986. Manacor is een stad van 30.000 inwoners in de binnenlanden van het eiland. Ook Carlos Moya is geboren op Mallorca, hij was in het jaar 1999 even officieel de beste tennisser ter wereld. Het eiland is ook de thuisplek van Real Mallorca, een Spaanse voetbalclub. In het seizoen 2011/2012 was de club de werkgever van Nederlands international Jonathan de Guzman. Verder is de Challenge Mallorca een jaarlijks terugkerend wielerevenement op het eiland, en wordt er ook veel gegolfd (ook veel internationale toernooien).

Wat is er verder te doen op Mallorca?

Dat de Challenge Mallorca (ook wel Vuelta Mallorca) op dit eiland wordt gehouden is geen toeval. Het eiland is perfect om te fietsen, fietsvakanties worden hier dan ook steeds populairder! Zeker in de binnenlanden van het eiland zijn er veel groepen wielrenners te vinden. Aangezien dit binnenland erg heuvelachtig is, is het een ideale trainingslocatie. En een groot voordeel van het eiland in de Middellandse zee is dat het er ook in de winter mooi weer is!

Niet alleen wordt Mallorca ontdekt als fietslocatie, ook om uit te gaan wordt het eiland steeds populairder. Zeker in de grotere kustplaatsen zijn de uitgaansgelegenheden niet meer op een hand te tellen. Grote discotheken, nachtclubs en ook zeker een aantal leuke barretjes zorgen ervoor dat er op Mallorca ook ‘s nachts iets te doen is! Overigens heeft Mallorca een rijke geschiedenis, het meerendeel van de toeristen komt er echter voor het strand en de zon. Toch zijn er in de binnenlanden ook wel dorpjes met oude (zelfs Middeleeuwse!) gebouwen te bezoeken. De dorpen Valldemossa, Alcúdia (serieuze tip, dit is een interessant Middeleeuws stadje) en Sóller zijn hier goede voorbeelden van.