Malaga

In Malaga, een van de meest zuidelijke steden van Spanje, is het altijd mooi weer! Althans, dat is wat de reisorganisaties beweren, maar meestal klopt dat ook wel! Malaga is een van de meest zuidelijke steden van west-Europa. Hoewel er ‘slechts’ 570.000 mensen in de stad Malaga wonen, komen er jaarlijks meer dan 6 miljoen toeristen op af. Een mooi getal, toerisme is dan ook een van de grote bronnen voor werkgelegenheid in de regio Malaga! Een groot deel van deze toeristen komt binnen via Malaga Airport.

Je kunt vanaf het vliegveld met de trein maar je kunt ook zeker best goedkoop met de taxi vanaf Málaga Airport.

Het uitzicht op Málaga. Het reuzenrad staat er inmiddels niet meer.

Geschiedenis van Malaga

Vanwege de gunstige ligging aan de Middellandse zee werd Malaga waarschijnlijk rond 1000 voor Christus gesticht door de Feniciërs. Dat is dus al meer dan 3000 jaar geleden. Rond 600 voor Christus veroverden de Carthagers de stad, om er een handelsvesting van te maken. Zoals wel bekend is kreeg dit volk uit Carthago oorlog met de Romeinen. Carthago was een oude stad (inmiddels verwoest), 10km ten westen van Tunis, de huidige hoofdstad van het Noord-Afrikaanse Tunesië. Deze Romeinen veroverden Malaga dan ook in het jaar 218 voor Christus. De Romeinen bouwden in die tijd vele bouwwerken in de stad. Malaga groeide onder Romeins gezag uit tot een van de belangrijkste steden van de hele regio zuid-Spanje. Na de Romeinen werd de stad veroverd door een Germaanse stam, de Visgoten. Na opnieuw een korte periode van Romeinse heerschappij werd de stad Malaga ingenomen door de Moren (islamitisch). Bijna 700 jaar later (in 1487) kwam de stad weer in handen van Spaanse katholieken, bijna 15.000 Moren werden bij de verovering slaaf gemaakt. Bij de verovering van Malaga door de Spanjaarden vielen overigens veel slachtoffers.

De haven en Malaga Airport

De haven van Malaga werd belangrijker vanaf 1585, toen koning Filips II de opdracht gaf om de haven uit te breiden. In de loop der jaren werd deze haven steeds belangrijker voor de stad. Na een korte tijd onder Frans bewind te zijn geweest (1810-1812, Napoleon) werd de stad tijdens de industriële revolutie in de 19e eeuw de belangrijkste industriële stad van Spanje. In 1919 wordt het vliegveld van Malaga geopend. Lijndiensten naar andere steden in Spanje, naar Franse steden en naar Casablanca beginnen. Vanaf het jaar 2000 is Malaga steeds belangrijker aan het worden. Mede door de komst van het toerisme, mede door het culturele goed wat de stad in de loop der jaren heeft geërfd. Door de uitbreiding van Malaga Airport wordt verwacht dat de stad nog belangrijker zal worden. Laatst zijn de toegangswegen naar Malaga Airport verbeterd, mede daardoor is het vliegveld nu toegankelijker. In 2017 maakten bijna 18 miljoen passagiers gebruik van Malaga Airport.

Bezienswaardigheden Malaga

Hoewel er vaak wordt gedacht dat Malaga alleen maar zon, zee en strand biedt, zijn er zeker andere dingen te doen. Omdat de stad een interessante geschiedenis heeft, is de diversiteit aan gebouwen in de stad erg groot. Islamitische gebouwen, maar ook katholieke kerken en Joodse synagogen kenmerken de stad Malaga zoals we deze vandaag de dag kannen.

Enkele bezienswaardigheden:

  • Alcazaba, een fort gebouwd door de Moren. Het heeft ook nog enige tijd als paleis gediend.
  • Castillo de Gibralfaro, een Islamitisch kasteel. Dit kasteel is gebouwd door de Moren in de 11e eeuw om de stad te verdedigen tegen de Spaanse katholieken. In 1487 lukte het de Spanjaarden na een bloedige strijd om de stad te veroveren.
  • Cathedral de Malaga is een katholieke kerk. Na de verovering werd besloten dat de stad een kathedraal moest hebben. Omdat het een erg groot project was, was het gebouw pas 250 jaar later klaar. Het gevolg is een mix van verschillende bouwstijlen.
  • De haven van de stad Malaga is ook een leuke bezienswaardigheid. Relatief grote boten meren aan, net als een hoop cruise schepen. De haven geeft (net als vliegveld Malaga) een belangrijke impuls aan de stad.
  • Het picassomuseum. Pablo Picasso is een van de bekendste kunstschilders. Hij is in 1881 geboren in Malaga. Picasso overleed in 1973.

Er zijn nog een hele hoop andere bezienswaardigheden, dit zijn toch de belangrijkste. Natuurlijk is Malaga ook bekend om de mooie stranden en het goede weer. De gemiddelde maximumtemperatuur van augustus is meer dan 30 graden. Aangezien de stad zo zuidelijk ligt, zijn de stranden erg mooi! Er is dus genoeg te doen in Malaga!