Madrid

Hoewel Barcelona misschien wel de bekendste stad van Spanje is, mag hoofdstad en metropool Madrid natuurlijk niet vergeten worden. De stad kent een rijke cultuur en is zeer zeker een bezoek waard. Madrid is niet alleen de bekendste stad van Spanje, maar ook de grootste stad. Het ligt in het midden van het land en het is ook nog eens de op twee na grootste stad van de Europese Unie! Een wereldstad dus! Als je dan toch op vakantie in Spanje gaat, ga dan ook naar Madrid!

Het centrum van Madid

China zal ons uitlachen, maar de op twee na grootste stad van de Europese Unie heeft iets meer dan 3.200.000 inwoners. In de metropool madrid (plus het gebied eromheen dus) wonen wel 6 miljoen mensen. Onder de stad ligt een indrukwekkend netwerk van metrosporen, vergelijkbaar met de Londense Underground. Madrid wordt ook door deze uitstekende vervoersmogelijkheden ook wel het financiële, politieke en sociale centrum van heel Spanje genoemd. Maar wat is er allemaal te doen in deze mooie stad? Als in een stedentrip in Madrid ga doen, kan ik dan wel dingen bezichtigen? Jazeker, en dat heeft veel te maken met de geschiedenis van Madrid!

Madrid is waarschijnlijk ergens gesticht rond de 9e eeuw na Christus. Dat is vrij laat. Barcelona bijvoorbeeld, is meer dan 500 jaar eerder gesticht. Dit komt deels doordat men er geen haven aan kon leggen, het gebied is eigenlijk vrij onaantrekkelijk. Nu Madrid er gebouwd is, is dat natuurlijk veranderd. Madrid is waarschijnlijk gesticht door de Moren, een islamitisch volk afkomstig uit het Noorden van Afrika dat toen de regio beheerste. Wat later kwam de stad in handen van de katholieken, die de stad lieten groeien en de toenmalige moskee liet vervangen door een katholieke kerk. Vanaf het begin van de 18e eeuw groeide de stad pas echt uit tot een moderne stad. Onder Karel III werd de stad grondig gerenoveerd. In het begin van de 19e eeuw werd de stad veroverd door Napoleon Bonaparte. Een aantal jaar later werd het de hoofdstad van een nieuw Spanje.

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden van Madrid?

Het koninklijk paleis is de bekendste. Het wordt ook wel het Palacio Real genoemd. Dit koninklijk paleis van Madrid is het grootste paleis van Europa! In 1734 brandde het oorspronkelijke paleis af, de bouw van een nieuw en huidig paleis was meer dan 20 jaar later pas klaar; in 1755.

Het El Retiropark is een stadspark. Retiro betekent in het Spaans ‘afzondering’. Het Paleis van Philip IV stond hier ooit, nu staan er nog slechts twee gebouwen van het ooit imposante paleis van de katholieke Spaanse koning. Er is genoeg straatamusement in de vorm van straatschilders, straatartiesten en allerlei soorten muzikanten.
Er zijn ook een aantal kunstmusea in de stad. De drie bekendsten zijn Museo del Prado, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía en Museo Thyssen-Bornemisza.

Het stadion van Real Madrid. De champions league winnaar van een paar van de recente seizoenen op rij is een van de bekendste clubs ter wereld. Ze hebben deze prestigieuze prijs al meer dan 10x gewonnen in de historie van het betaald voetbal! Een unieke prestatie. Het stadion van Real Madrid, Estadio Santiago Barnabéu is ook zeker een bezoekje waard!