Girona is zeker een bezoekje waard! De stad in het noordoosten van Spanje (nog noordelijker dan de stad Barcelona) werd ooit bevolkt en gesticht door Romeinen. Na vele belegeringen en veroveringen werd de muur om de stad in de 19e eeuw gesloopt, om in de 21e eeuw weer opnieuw opgebouwd te worden (voor het toerisme). Dit toerisme wordt deels aangewakkerd door het vliegverkeer op Girona Costa Brava Airport, deels omdat Girona een vrij groot treinstation heeft. Qua cultuur is er ook veel te doen in Girona. Om maar even iets te noemen: de Joodse Wijk is bijvoorbeeld een van de mooiste Joodse wijken in Europa. Felipe de zesde (Felipe VI) van Spanje draagt de eer om ‘prins van Girona’ te zijn. Hij is sinds 19 juni 2014 de koning van Spanje. De stad Girona telt ongeveer 100.000 inwoners.
Geschiedenis van de stad Girona
Girona kreeg al in de 11e eeuw stadsrechten, een gebeurtenis die relatief vrij vroeg plaatsvond. Daarna bloeide de Joodse gemeenschap op. In 1492 vond de Spaanse Inquisitie plaats. De Joden werden door de katholiek gezinde regering het land uitgedreven. In de loop der jaren werd de stad door verschillende koningen belegerd (circa 25 keer) en maar liefst 7 keer veroverd. Meerdere malen waren de Fransen de daders; de laatste keer was het Napoleon die de stad bezette. Na een belegering van zeven maanden trokken 35.000 Franse troepen in 1809 alsnog de stad Girona binnen.
Wat is er te doen in Girona?
Aangezien Girona zo’n rijke geschiedenis heeft, zijn er veel tekenen dat het gebied al langere tijd bevolkt wordt. Een van de oudste gebouwen in de stad is het kathedraal van Girona. Deze Gotische kerk was oorspronkelijk een moskee; toen de islamitische Moren omstreeks de 11e eeuw werden verdreven werd het omgebouwd tot een kerk. De kathedraal van Girona is uitgeroepen tot nummer vijf van ‘de 7 wonderen van Catalonië’. Nummer 1 is overigens de Sagrada Familia in Barcelona. Iets ouder zijn de Arabische badhuizen die omstreeks het einde van de 12e eeuw werden gebouwd. De Sant Feliu kerk is ook bekend in Girona. Deze kerk werd in de 14e eeuw gebouwd en is niet Gotisch maar Romaans. Modernere gebouwen zijn het theater, iets dat ook zeker een bezoekje waard is. Verder kan er een wandeling worden gemaakt op de pas herbouwde stadsmuur van de stad Girona. Plaça de la Independència is een stijlvol plein met gezellige terrasjes en eetgelegenheden. Dit is echt de tip als je ‘s avonds iets wilt gaan eten in de stad.
Het bekendste beeld van Girona zijn misschien wel de huizen aan de rivier de Onya. Deze gekleurde huizen hangen een beetje over de Onya heen. Ook de bruggen die dezelfde rivier oversteken vind je terug op veel ansichtkaarten uit Girona!
Girona tips
Wij hebben nog een aantal tips voor als je in Girona bent maar toch even de stad uit wilt.
- 80 kilometer naar het westen ligt Vic. Vic is bekend om de prachtige binnenstad. Het historische centrum van Vic staat ook op de lijst met de zeven wonderen van Catalonië.
- Hoewel Girona zelf niet aan de kust ligt, heeft de stad alles te maken met de Costa Brava. Een prachtig strand waar zeker meer te doen is dan alleen de zon bezoeken!
- Uitgaan doe je in Lloret de Mar of Blanes, twee steden die vlak bij elkaar liggen. De afstand tussen Lloret de Mar en Girona bedraagt 41 kilometer.
- Andorra ligt 211 kilometer ten noordwesten van Girona. Het dwergstaatje in de Pyreneeën is niet eens lid van de Europese Unie, maar door zijn status als belastingparadijs zeker een leuk uitje!
- Iets meer dan 100 kilometer naar het zuidwesten ligt de stad Barcelona. Barcelona is ook zeker goed bereikbaar met de trein!